You are here: Kezdőlap » Tevékenységi kör » Roncsolásmentes vizsgálatok » Ultrahangos vizsgálatok
2023 jan. 28

Ultrahangos falvastagság mérés, rétegvastagság mérés, ultrahangos hibakereső vizsgálat

 

Ultrahangos falvastagság mérés végezhető minden olyan anyagon, amelyben az ultrahang adott, megközelítőleg állandó hangsebességgel képes terjedni.

Egyes anyagokban azonban a hanggyengülés az ultrahang szóródása, csillapodása stb. következtében olyan nagy mértékű lehet, ami a mérést lehetetlenné teszi. Az ultrahangos falvastagságmérés fizikai elve, hogy a hangterjedési sebesség ismeretében, az ultrahang anyagban megtett útját az út megtételéhez szükséges idő mérésével határozzuk meg. Ebből adódóan a mérési bizonytalanságot befolyásolja az anyagminőség (pl. a hangsebesség pontos ismerete), a felület előkészítése (ideális a fémtiszta felület, de festékrétegen keresztül is végezhető mérés) vagy a vizsgálókészülék is. A vizsgálatokat általánosan 0-60°C hőmérséklet tartományban végezzük, ezen tartományon kívül, külön vizsgálattechnika és speciális eszközök válhatnak szükségessé, ilyen esetekben a feladat megvalósíthatósága külön megfontolás tárgyát képezi.

Rétegvastagság mérés történhet ultrahangos, de más pl. mágneses indukciós, örvényáramos, ellenállásmérés elven működő berendezések segítségével. A mérést meghatározza, hogy milyen alapra (vezető/nem vezető, mágnesezhető/nem mágnesezhető) milyen típusú réteg került felhordásra (fém/szigetelő), a felületek minősége, tapadása.

Az ultrahangos hibakereső vizsgálatot laboratóriumunk leggyakrabban hegesztési varratokon végez, de lehetőség van alakított termékek, öntvények, lemezek vizsgálatára is. Az adott feladat ismeretében kerül sor a vizsgáló egység és a vizsgálati módszer megválasztására. Ennek során figyelembe kell venni az adott darab anyagát, méretét, geometriáját (hozzáférhetőség, besugárzási lehetőségek, stb.). A felületi minőség is jelentősen befolyásolja a vizsgálat érzékenységét, ezért a felületről el kell távolítani minden, az ultrahangos vizsgálófej mozgatását akadályozó felületi egyenetlenséget (pl. salak, reve, fröcskölés, festékréteg) valamint biztosítani kell a vizsgálati érzékenységnek megfelelő felületi érdességet.  A hőmérséklet tartomány, amelyen a vizsgálatok elvégezhetők 0-40°C, lehetőség van ezen tartományon kívüli vizsgálatok elvégzésére is, az adott körülmények mérlegelése mellett.

 

                                                                   

                                                                                    Ultrahangos falvastagság mérés tartályban