Akusztikus emissziós vizsgálat

Az akusztikus emissziós vizsgálat némileg kilóg a hagyományos értelemben vett anyagvizsgálati eljárások közül. Míg más eljárások elvégzéséhez az esetek döntő többségében a szerkezetek egyes részeit, terheletlen állapotban vizsgáljuk, addig az akusztikus emissziós vizsgálat a szerkezet egészéről képet alkotó módszer,
melynek alapvető feltétele a megszokott üzemi terhelésen túlmenő terheltségi állapot. Ez a vizsgálat fizikai elvéből ered, mely csak az adott terhelési állapoton aktív hibák kimutatását teszi lehetővé. Mindenképpen kerülni kell, hogy a vizsgálatot megelőzően az objektumot a vizsgálati nyomásig terheljék, ez ugyanis meghamisítja a vizsgálati eredményeket. A vizsgálat az aktív források helyének meghatározására is kiterjed, így más roncsolásmentes eljárások alkalmazása mellett (pl. ultrahang, radiográfia) a hibák további jellemzőinek felderítésére (típus, méret, kiterjedés, stb.) nyílik lehetőség.

A vizsgálatokat akusztikus érzékelők felhelyezésével végezzük. Szigetelt berendezések esetén ez a szigetelés helyi bontásával jár (kb. 200×200 mm-es ablak), mivel a próbadarab felületén kb. Ø30 mm fémtiszta felületet kell biztosítani az érzékelők számára. Laboratóriumunk ezt a vizsgálatot leggyakrabban nyomástartó berendezéseken, a hatósági nyomáspróba alkalmával végzi. A mérési eredményeket, valamint a nyomásjelet számítógép segítségével rögzítjük, majd értékeljük.

A vizsgálathoz biztosítani kell továbbá a vizsgálati objektumon nyomástávadó felhelyezéséhez szükséges helyet (M20×1,5 csonk). Vizsgálataink során a nyomásfokozáshoz szükséges eszközöket és a nyomáspróbát leggyakrabban erre szakosodott előkészítő cég végzi, vagy amennyiben erre megfelelő eszközökkel rendelkezik, a megrendelő biztosítja.

aekp02
aefejk

Legfrissebb tartalom