Ultrahangos vizsgálatok

Ultrahangos falvastagság mérés, rétegvastagság mérés, ultrahangos hibakereső vizsgálat

uhkUltrahangos falvastagság mérés végezhető minden olyan anyagon, amelyben az ultrahang adott, megközelítőleg állandó hangsebességgel képes terjedni. Egyes anyagokban azonban a hanggyengülés az ultrahang szóródása, csillapodása stb. következtében olyan nagy mértékű lehet, ami a mérést lehetetlenné teszi. Az ultrahangos falvastagságmérés fizikai elve, hogy a hangterjedési sebesség ismeretében, az ultrahang anyagban megtett útját az út megtételéhez szükséges idő mérésével határozzuk meg. Ebből adódóan a mérési bizonytalanságot befolyásolja az anyagminőség (pl. a hangsebesség pontos ismerete), a felület előkészítése (ideális a fémtiszta felület, de festékrétegen keresztül is végezhető mérés) vagy a vizsgálókészülék is. A vizsgálatokat általánosan 0-60°C hőmérséklet tartományban végezzük, ezen tartományon kívül, külön vizsgálattechnika és speciális eszközök válhatnak szükségessé, ilyen esetekben a feladat megvalósíthatósága külön megfontolás tárgyát képezi.

Rétegvastagság mérés történhet ultrahangos, de más pl. mágneses indukciós, örvényáramos, ellenállásmérés elven működő berendezések segítségével. A mérést meghatározza, hogy milyen alapra (vezető/nem vezető, mágnesezhető/nem mágnesezhető) milyen típusú réteg került felhordásra (fém/szigetelő), a felületek minősége, tapadása.

Az ultrahangos hibakereső vizsgálatot laboratóriumunk leggyakrabban hegesztési varratokon végez, de lehetőség van alakított termékek, öntvények, lemezek vizsgálatára is. Az adott feladat ismeretében kerül sor a vizsgáló egység és a vizsgálati módszer megválasztására. Ennek során figyelembe kell venni az adott darab anyagát, méretét, geometriáját (hozzáférhetőség, besugárzási lehetőségek, stb.). A felületi minőség is jelentősen befolyásolja a vizsgálat érzékenységét, ezért a felületről el kell távolítani minden, az ultrahangos vizsgálófej mozgatását akadályozó felületi egyenetlenséget (pl. salak, reve, fröcskölés, festékréteg) valamint biztosítani kell a vizsgálati érzékenységnek megfelelő felületi érdességet. A hőmérséklet tartomány, amelyen a vizsgálatok elvégezhetők 0-40°C, lehetőség van ezen tartományon kívüli vizsgálatok elvégzésére is, az adott körülmények mérlegelése mellett.

Legfrissebb tartalom