Mágnesezhető poros és folyadékbehatolásos (penetrációs) vizsgálatok

A felületre kifutó, illetve felület közeli anyagfolytonossági hiányok kimutatására szolgáló eljárások. Mindkét eljárás végezhető színkontrasztos módszerrel illetve UV megvilágítás mellett, a vizsgálati érzékenység függvényében. A vizsgálatok 5-50°C fok között végezhetőek el, ezen tartományon kívül külön vizsgálat technológiát igénylő anyagok, eszközök alkalmazása válhat szükségessé, amit az érzékenység csökkenésének figyelembevételével külön megfontolás tárgyává kell tenni.

A mágnesezhető poros vizsgálat a módszer fizikai elvéből adódóan, kizárólag ferromágneses anyagokon alkalmazható. A felületről az esetleges oxidréteget, salakot, zsírt, szennyeződéseket el kell távolítani (fémtiszta felület esetén biztosítható a maximális vizsgálati érzékenység), vékony rétegű, jól tapadó festékrétegen keresztül (a vizsgálati érzékenység csökkenése mellett) a vizsgálat elvégezhető. A felület közeli anyagfolytonossági hibák a vizsgálati módszer függvényében kb. 2 mm mélységig mutathatóak ki. Mivel ezt a vizsgálatot laboratóriumunk az esetek döntő többségében járommágnes alkalmazásával végezi, a vizsgálhatóságot a vizsgált darab mérete, alakja, hozzáférhetősége is meghatározza.

Penetrációs vizsgálattal a felületre nyitott, anyagfolytonossági hibák vizsgálhatóak, függetlenül az anyagminőségtől (amennyiben a vizsgálandó darab és a vizsgáló anyagok összeférnek egymással). A felület minősége alapvetően befolyásolja a vizsgálati érzékenységet, ezért a vizsgálni kívánt területről az esetleges festékréteget, vizet, zsírt, revét, salakot, egyéb szennyezőanyagokat maradéktalanul el kell távolítani.

magneskep
penetrakep

Legfrissebb tartalom